САЩ и Европа наложиха значителни икономически санкции на Русия след началото

...
САЩ и Европа наложиха значителни икономически санкции на Русия след началото
Коментари Харесай

Икономиката на Русия остава устойчива въпреки санкциите

САЩ и Европа постановиха обилни стопански наказания на Русия след началото на войната в Украйна. Въпреки това икономиката на Москва остава устойчива. Тя има изгледи за продължаващ позитивен растеж, съобщава Voice of America (VOA).

Близо 15 хиляди наказания бяха наложени на съветското държавно управление, на физически лица и компании. За продължаващия все пак напредък на съветската икономика допринесе военната помощ от страна на Северна Корея и Иран, само че и новаторското съветско инженерство.

Много предприятия бойкотираха Русия. Над 1000 световноизвестни марки са лимитирали активността си в страната или напълно са се отдръпнали от нея. От 2021 г. насам обаче китайският експорт за Русия е повишен с над 120%. В подмяна на това съветският нефт постъпва точно в Китай.

" От позиция на Китай има експорт и импорт. От позиция на вноса те се трансфораха в най-големия клиент в света за съветски петрол и въглища ", изясни Кенет Померанц от Чикагския университет.

Западните наказания замразиха активите на Руската централна банка, дефинираха таван на цените на съветския нефт и затвориха въздушното пространство на Европейския съюз за съветски самолети. Въпреки всичко, стопанската система на страната продължава да пораства.

" Трябва да се отдаде заслуженото на Централната банка на Русия. Въпреки че запасите ѝ в чужбина бяха замразени, тя се справи и бързо стартира да подхваща редица разнообразни стъпки за възстановяване на обстановката ", съобщи Владимир Дашкеев от Университета в Сиатъл.

Освен това Москва заобикаля санкциите като внася западни артикули през прилежащи страни - Грузия, Беларус и Казахстан. На фона на това Международният валутен фонд увеличи прогнозата за растежа на Русия за тази година от 1,1 % на 2,6 %, информира Voice of America (VOA).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР